Amsterdamse fintech exporteert ‘ken-je-klant’ naar Duitsland en Frankrijk.

Blanco voorziet vermogensbeheerders en banken van een beleggingsplatform op basis van cloudtechnologie, onder andere voor het registreren en de risicoprofilering van vermogensbeheerklanten, maar ook voor zaken als het identificeren van rekeninghouders, bijvoorbeeld via gezichtsherkenning.

Het bedrijf heeft zijn systeem inmiddels verkocht aan een veertigtal Nederlandse en Belgische vermogensbeheerders en financiële instellingen. De start-up richt zich op een segment dat steeds meer te maken krijgt met de toezichthouder.

In het gevecht tegen witwassen en terrorismebestrijding, moeten deze bedrijven beter in kaart brengen met wie ze zaken doen. Blanco heeft die zogenoemde ken-je-klant-procedure sterk vereenvoudigd.

‘Toezichthouder DNB eist van iedere financiële dienstverleners dat zij herstelacties uitvoeren.’ Ook bestaande klanten moeten opnieuw door het controleproces. ‘Je kan zelf zo’n proces inrichten en veel investeren of het van de plank kopen’, vertelt Blanco-oprichter Joost Walgemoed in een toelichting.

Just Eat en satellieten

Nu Blanco een stevige positie heeft in Nederland en België wil het zijn pijlen gaan richten op de buurlanden. Het Dutch Founders Fund, dat eerder onder meer investeerde in bezorgdienst Just Eat, de satellietstart-up Hiber en afsprakenplatform Treatwell, neemt het grootste deel van de investering van in totaal €2 mln op zich. Ook bestaande aandeelhouders Volta Ventures en KBC Start IT Fund investeren mee in de laatste ronde.

Blanco is opgericht door een aantal oud-BinckBank medewerkers en is sinds 2015 actief in de markt van vermogensbeheeradministratie. Binck-medeoprichter Kalo Bagijn neemt zitting in de raad van advies van Blanco.

Dutch Founders Fund launching partner in the #Fundright movement.
Oprichters WeTransfer, Treatwell en Fonq starten nieuw investeringsfonds.